OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
Texas Havemaskiner

Du kender med garanti deres produkter. Texas har alt indenfor havemaskiner, heriblandt deres egne populære robotplæneklippere
10-4 Byggemarked

Med 4.5 ud af 5 ratings på Trustpilot og over 30.000 anmeldelser, finder man nærmest ikke et større og mere velkendt online byggemarked
Homeshop

Med en vision om at blive danskernes foretrukne online shoppested af ting til hus & have, kan du finde et bredt udvalg af robotplæneklippere
Proshop

Med over 200.000 varer og webshops i 8 lande, er Proshop en af de helt store online handelssider, heriblandt havemaskiner som robotplæneklippere
Er en robotplæneklipper dækket af forsikring?
Ja, din robotplæneklipper vil i langt de fleste tilfælde være dækket af din almindelige indboforsikring – men tjek alligevel lige med dit forsikringsselskab, hvis du vil være helt sikker på, hvad der dækkes og med hvilket beløb.
Skal man være bekymret for tyveri?
Nej, ikke mere. Tidligere var der mange historier om robotplæneklippere, der blev stjålet fra haver og anlæg, mens de kørte ubevogtede rundt. I dag er langt de fleste plæneklippere udstyret med sikkerhedsforanstaltninger som: tyverialarm, oplåsningskode eller oplåsning med app. Det betyder, at plæneklipperen ikke vil kunne bruges uden den rette kode eller besked fra din telefon eller tablet.
Dertil kommer, at den indbyggede GPS hjælper dig, så du nemt kan spore din robotplæneklipper, hvis du alligevel skulle være så uheldig at få den stjålet.
Kan en robotplæneklipper klippe i regnvejr?
Både ja og nej. Nogle modeller er meget følsomme overfor regn, så deres regn-sensor vil sende dem hjem selv ved den mindste byge. Andre klipper ufortrødent videre, selv om der kommer en lille hurtig byge – men står det ned i stænger, vil de køre tilbage i ly. Årsagen er, at din græsplæne ikke har godt af at blive klippet, når stråene er tunge af regn.
Visse modeller, navnlig de lidt mindre med små hjul, kan desuden have problemer med at slå fugtigt græs ordentligt, ligesom de kan have vanskeligt ved at køre på en våd plæne.
Opladning / Lader selv op
Robotplæneklipperen sørger selv for at blive ladet op, når batteriet er ved at løbe tør. De færreste robotplæneklippere kan klare en hel græsplæne på en opladning, men da de selv klarer opladning, er det sjældent det store problem.
Har du en meget stor plæne, kan du med fordel vælge en robotplæneklipper med et stærkt batteri og en god, stor klippebredde.
Levetid og opladning
Der er forskel på, hvor langt en robotplæneklipper kan køre på hver opladning. Det afhænger af batteriets størrelse, nogle kan kun køre 30-35 minutter på hver opladning, mens andre snildt klarer 60-90 minutters klipning. Opladningstiden varierer ligeledes, men et godt gennemsnit er 60-90 minutter.
Moderne robotplæneklippere er generelt robuste og bygget til at kunne holde 8-10 år, hvis du sørger for at vedligeholde dem. Dog skal du påregne, at batteriet skal skiftes, når din robotplæneklipper har kørt 3-6 år.
Hvordan styres en robotplæneklipper?
En robotplæneklipper styres på forskellig måde. Kanttråden markerer det overordnede køreområde, og indenfor dette kan den programmeres direkte på maskinen, eller du kan styre den gennem en app, der er forbundet med en telefon eller tablet.
Der er også modeller, der styres via GPS – så de lagrer et virtuelt kort over haven i robottens hukommelse, og hernæst kan du indstille de forskellige klippezoner og intervaller, så du får en perfekt græsslåning af hele haven.
Skal en robotplæneklipper have en garage?
Ja, det anbefales, at du bygger en garage, et lille hus eller anden form for ly til din robotplæneklipper. Du kan også købe en færdig garage eller et hus til din robotplæneklipper – robothuse og -garager kommer i mange forskellige udgaver og designs, så du nemt kan finde et, der passer til din have. Og ved flere af modellerne medfølger garage.
Hvilket tilbehør skal du have med?
Garage
Hvis din robotplæneklipper ikke allerede kommer med sin egen lille garage, så den kan stå sikkert under opladning, bør du købe en garage til den. Det er navnlig skarp sol, robotterne er følsomme overfor, da det forringer batteriets levetid og gør, at det aflader hurtigere.
Ekstra kabel
Har du en stor grund, kan det være nødvendigt at købe ekstra kanttråd, så tråden kan nå hele vejen rundt. Det er heller ikke alle modeller, der sælges med medfølgende kanttråd.
Ekstra knive
Det kan være en god idé at købe et hold ekstra knive til, så du har dem lige ved hånden, når det er tid at skifte. Regn med, at knivene skal skiftes 1-3 gange pr. sæson.
Hvilke funktioner har en robotplæneklipper?
De fleste moderne robotplæneklippere er udstyret med kunstig intelligens, så de kan styres og gøre græsslåningen nem for dig. På dette felt er der sket en enorm udvikling over de senere år. Vi har samlet et lille overblik over nogle af de funktioner, du finder i nutidens robotplæneklippere.
App-styring
Med app-styring kan du bruge din telefon eller en tablet som styringspanel. Du kan her sætte robotten til at slå græs, til at stoppe eller slå visse områder af haven, hvis der er lavet et virtuelt kort over haven.
GPS-styring
Med GPS-styring kan din robot selv gemme kort i sin hukommelse og finde rundt i have efter dynamiske klippemønstre, som er lagt ind. Nogle modeller bruger desuden GPS til at tilrettelægge egen rute, så der kun slås det samme stykke én gang. Og vil du helt frem i robot-bussen kan du i dag få modeller, der er fuldt GPS-styrede indenfor afgrænsningskablet.
Det betyder fx, at du kan lave klippefri zoner, hvis der er nyslået græs, du kan frede områder af haven eller lave dele af plænen ”vild med vilje” til glæde for bier og insekter.
Tyverisikring
De fleste robotplæneklippere har en eller anden form for tyverisikring. Det kan enten være i form af en indbygget GPS, som gør det muligt at spore maskinen i form af tyverialarm eller koder – til indtastning eller via app – som skal bruges for at låse robotten op.
Sensorer og kameraer
Visse modeller er udstyret med sensorer, der gør, at de kan klippe perfekte kanter, selv måle højden på græsset og klippe de zoner, der trænger – og stoppe, hvis robotten bliver vippet eller løftet. Denne ekstra sikkerhed er især god, hvis du har børn eller kæledyr, der opholder sig i haven, mens robotten kører.
Du kan også finde robotplæneklippere med både sensorer og kamera. Det kan sammenlignes lidt med bak-sensoren på en bil. Når kameraet registrerer en forhindring – alt fra en stor gren, til et barn eller en hund, så kører robotten udenom.
På de billigere modeller finder du typisk blot en stop-funktion, som gør, at robottens knive stopper med at rotere, hvis robotten støder ind i noget. Herefter bakker den og begynder at klikke i gang igen.
Hvornår skal robotplæneklipperen ind?
Plæneklipperen skal ind, når græssets vækstsæson slutter i oktober. Sørg her for at klargøre den ved at lade batteriet op, udskifte evt. slidte knive og rense den grundigt. Husk at frostfri opbevaring er essentiel af hensyn til batteriet.
Hvornår skal robotplæneklipperen ud?
Din robotplæneklipper skal på græsset igen, så snart græsset begynder at gro. Det sker, når jordtemperaturen overstiger 7-8 grader. Det sker typisk i april eller maj. Du kan også blot kigge på din græsplæne – når den er blevet grøn, skal den slås!
Værd at vide om kanttråd/GPS
Når der er tale om robotplæneklippere, er det nødvendigt at sætte en kantråd eller et afgræsningskabel op i forbindelse med installationen af plæneklipperen. Kanttråden lægges rundt om plænens omrids og fortæller kort fortalt din robotplæneklipper, hvilket område den skal holde sig indenfor.
Indenfor dette afgrænsede område har du efterfølgende et væld af muligheder for at lave forskellige klippezoner og virtuelle kort, så du har fuld kontrol over, hvor og hvordan din robotplæneklipper arbejder.
Mange modeller fås i dag med styring via wi-fi og app, som gør det muligt for dig at styre robotten, selv om du ikke er hjemme. Du kan også indstille forskellige klippezoner i haven ved hjælp af GPS-assisteret navigation, så du er sikker på, at robotten når hele haven rundt og holder plænen pæn.
Visse modeller bruger den indbyggede GPS til selv at holde styr på, hvor plæneklipperen har været allerede. På den måde undgås det, at der klippes flere gange på samme sted. Det gør klipningen mere effektiv, og du sparer strøm, fordi din robotplæneklipper aldrig kører formålsløst rundt.
Skal kanttråden graves ned i græsset?
Du behøver ikke at grave kanttråden ned i græsset. Du skal dog sørge for at trykke den godt ned i plænen og sikre den med de medfølgende pløkker, så vil græsset hurtigt vokse hen over tråden og dække den. Det gør det nemmere at justere på klippebanerne efterfølgende – for selv om tråden er lagt helt til kanten, kan det være nødvendigt at justere, hvis der er helligdage, hvor der ikke bliver slået godt nok. Eller hvis robotten kommer ud i et bed.
Ønsker du at grave kanttråden ned, bør den ikke graves dybere ned en end 5 cm.
Overvejelser inden dit køb
Der er ikke noget mere ærgerligt end at købe en forkert robotplæneklipper. Køber du én, der er for stor, risikerer du at bruge for mange penge i forhold til det faktiske behov – køber du én, der er for lille, risikerer du, at den ikke gør arbejdet godt nok. Gør dig derfor nogle overvejelser inden køb, så du er sikker på at få den robotplæneklipper, der passer til dit behov. Du skal kigge på:
Hvor stort er det græsareal, der skal klippes?
Er det en jævn, plan græsplæne – eller er der mange bede eller zoner i haven?
Har du en kuperet have?
Er der smalle steder, hvor den skal kunne komme til?
Skal din robotplæneklipper kunne programmeres og have mange ekstra funktioner?
Må den brumme lidt, eller skal den være lydløs?
Er der børn og kæledyr i haven? – vælg en klipper med vippesensor, så den slukker automatisk, hvis den bliver tippet.